Enthousiaste reacties op geslaagd congres

26 november 2013

Meer dan 600 mensen bezochten het landelijk Congres huiselijk geweld en kindermishandeling op 18 november in Nieuwegein. Gemeenteambtenaren, professionals uit het veld van de opvang, maatschappelijk werk en jeugdzorg en (gemeente)bestuurders  leerden elkaar kennen en discussieerden  in de wandelgangen en bij de workshops. 

Het congres was ook een weerzien van oude bekenden. ‘Nu al leuk, zoveel bekende gezichten bij #congreshkmg’ twitterde Florieke Stofmeel bijvoorbeeld. De inleiders maakten de tongen los op twitter. ‘Jacques Wallage roept wethouders op om het gesprek aan te gaan over risico’s jeugdhulp;  we leven niet in een risicoloze maatschappij,’ schrijft Hennie Boogaards. Saskia Sauce citeert op Twitter een uitspraak van Mariëtte Christophe (politie) dat gemeentebesturen veel nieuwsgieriger moeten zijn naar huiselijk geweld.

Democratisch verslag
De verslaglegging van dit congres vond op democratische wijze plaats. Congresdeelnemers zelf leverden (delen van) verslagen aan. Het uiteindelijke verslag is uit al die verschillende impressies samengesteld.  Masterstudent Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken, Elly Veld schrijft bijvoorbeeld over de inleiding van Eileen Munro (London School of Economics & Politial Science). ‘Kinderbescherming is complex en te vergelijken met een 'ship on rough see'….. Wat echt gaat gebeuren is lastig te voorspellen. Claim dus niet iets te kunnen verzekeren.  Ga niet voor veilig, maar veiliger. Dat werkt motiverend en is haalbaar.'

Workshops
Deelnemers van de workshops werkten hun aantekeningen uit voor het verslag.  Daarin kwamen veel verschillende thema’s aan de orde, van het mobiliseren van burgerkracht en het signaleren van stressreacties bij cliënten tot het huisverbod bij kindermishandeling.  Was u congresdeelnemer en bent u benieuwd naar de ervaring van andere deelnemers? Dan vindt u het verslag vast interessant. Hebt u het congres gemist? Het verslag geeft u dan een goede inhoudelijke indruk.  Op de website van het congres vindt u ook de handouts en de inleidingen van Jacques Wallage en Eileen Munro.

Download het verslag
Website Landelijk congres huiselijk geweld en kindermishandeling